Webbdesign

Videor – en viktig del av webbdesign

Videon har gått från något som varit reserverat för våra tv-apparater till något som numera utgör en betydlig procent av internets innehåll. Ingen skulle idag kunna tänka sig internet utan videosajter som Youtube och Vine, och även i andra sociala medier som Facebook och Twitter är videoformatet allt mer vanligt förekommande. Det finns också en anledning till att företag såväl som privatpersoner föredrar att använda sig av videor när de vill försöka fånga din uppmärksamhet – det är betydligt mer sannolikt att du kommer att stanna upp i ditt skrollande för att titta på några sekunder eller någon minut av en video som börjar spelas upp automatiskt, än att läsa en lång text (även om innehållet är detsamma).

Av precis samma anledning har videor blivit en allt viktigare del av företags och organisationers hemsidor, och således även av webbdesign. Så kallad videomarknadsföring medför flera fördelar, även om det inledningsvis är en stor investering att producera en video av hög kvalitet. För detta kan man vända sig till erfarna produktionsbolag, som Crisp Film. Vad innehållet ska vara beror på vad videons syfte är, men några vanliga exempel är rena informationsfilmer (där företagets tjänst förklaras), filmer där man visar företagets produktion ”bakom kulisserna” eller intervjuer med anställda och chefer på företaget.

En av de stora fördelarna med att producera en video till företagets hemsida är just att det är användbart i en mängd olika medier och på olika plattformar – det är delbart. Det gör att videons räckvidd blir betydligt större än om man bara hade delat en länk till företagets hemsida. Sannolikheten är nämligen betydligt större att andra delar en video med sina vänner, i alla fall om innehållet är intressant eller roligt.

En annan viktig anledning att inkludera en video på ens hemsida är att det kommer att bidra stort till att sidan rankas högre i Google och andra sökmotorers resultat. Detta genererar självklart mer trafik till hemsidan, vilket sannolikt i sin tur leder till fler kunder.

En video är också ett utmärkt sätt att skapa en mer personlig relation med kunderna, om det är något man eftersträvar. Det finns helt enkelt ingen ersättning i text som kan jämföras med att se en människa tala ansikte mot ansikte.