Webbdesign

Webbkonvertera dina programvaror

 

Att enbart göra desktop-program ligger inte riktigt i tiden; numera ska allting vara anpassat till webben. Detta är något som alla programmerare får ha i åtanke numera. Tack och lov har detta underlättats betydligt de senaste åren, eftersom programmen som utvecklare använder är anpassade till att koda innehåll för webben. Det är egentligen inte så komplicerat längre; koden för programmen finns redan och det är bara att “webbifiera” dem.

Det finns en ganska stor sak som skiljer en vanlig desktop-applikation och en webbapplikation och det är hur data hanteras när programmet körs. Vid webb-programmering körs en så kallad Postback varenda gång programmet uppdateras under körning, medan detta inte sker i en desktop-applikation. Detta har dock mer och mer tagits bort i och med att Microsoft har introducerat nya tekniken MVC.

Likheten vad det gäller koden är annars stor. Här anropas dessutom precis som vanligt databaserna, exempelvis “SQL“, för att hämta och bearbeta data. Utvecklaren har dessutom tillgång till HTML-koden, så det går att justera gränssnittet relativt enkelt. Programmen testas enkelt i en webbläsare där man precis som vid all annan programmering kan följa sin kod och därmed lätt kan upptäcka fel i koden.