Webbdesign

Vad är fungerande webbdesign?

 

Att arbeta med webbsidor var en gång i tiden en närmast unik sak och det är egentligen inte så särskilt länge sedan det var så. På den tiden var informationen man hittade det viktigaste och designen hamnade i baksätet. Det gjordes en mängd riktigt fula webbsidor alldeles i början, lite drygt 20 år sedan, men till dess försvar måste sägas att tekniken inte riktigt fanns för att göra sidor med den kvalitet som man kan åstadkomma idag. Idag svämmar internet över av webbplatser, högt och lågt och om en mängd olika ämnen. Du kan hitta information om precis allt, ett faktum som gör internet till det ultimata biblioteket eller databasen.

Information i all ära, men hur är det då med designen? Är det inte viktigt med en snygg och tilltalande webbplats? Jo, visst är det så. En tilltalande sida gör att vi får upp ögonen för den och stannar kvar längre. Dessa sidor kommer vi också gärna tillbaka till. De sidor som har en “slarvig” design, som är svåra att navigera och använder knepiga färgkombinationer orkar vi som besökare inte med. Med tanke på att det finns så oändligt många webbplatser, och massor om samma ämne, är konkurrensen om besökare otroligt stor.

Vad är det då som gör en bra sida till just en bra sida? Vad är egentligen fungerande “webbdesign? När man ska bygga en webbsida är det några enkla regler man bör följa, enligt nedan.

  • Gör webbplatsen lättnavigerad. Det är förstås viktigt att dina besökare lätt hittar på sidan. Detta görs med fördel genom att ha en statisk meny som besökaren kommer åt överallt och hela tiden denne är kvar på din sida.
  • Använd en fungerande kombination av kulörer; färgen på texten ska ha en tydlig kontrast mot färgen på bakgrunden så att texten blir lätt att läsa.
  • Undvik att ha text över en bakgrundsbild. Detta gör texten svårläst och jobbig att ta till sig.
  • Du bör inte använda stora bilder på webbplatsen, så att sidan blir tung att ladda för de som saknar snabb internetuppkoppling. Detta kan göra att besökare tappar intresset och istället surfar vidare någon annanstans.
  • Undvik en mängd olika insticksprogram som både gör sidan seg att ladda och som kanske inte kan ses av alla dina besökare som inte har just dessa insticksprogram installerade i sina datorer.
  • Undvik för stora mängder text på sidan. Särskilt gäller detta startsidan, där du ska försöka fånga besökarens intresse.
  • Ha en tydlig kontaktinformation som alltid är synlig – förslagsvis i sidans sidfot. Besökare blir irriterade av att behöva leta efter kontaktinformationen.

Framförallt: se till att göra din sida intressant för att både behålla besökaren och få nya besökare. Skriv om något du kan och inget som är lånat av någon annan.