Webbdesign

Utbildningar i webbdesign

För den som är intresserad av att jobba med webbdesign finns en uppsjö av utbildningar att välja bland, både på högskolenivå och på folkhögskola. Det finns utbildningar som passar nybörjare, och som passar de som vill vidareutveckla sina kompetenser.

En utbildning som passar någon som är helt ny inom webbdesign är Högskolan Västs utbildning till webbdesigner. Den är på 60 hp, det vill säga ett års heltidsstudier, och den läses på distans. Målet med utbildningen är att studenterna ska kunna skapa en avancerad webbplats anpassad efter användarna vid kursens slut, varför kurser som digital grafik, webbutveckling med HTML och CSS samt utveckling av mobila webbapplikationer ingår i utbildningen.

Om man snarare eftersöker att bredda sin kompetens med en särskild aspekt av webbutveckling, kan man också hitta sådana kurser. Ett exempel på det är Umeå universitets kurs i CSS-baserad webbdesign. Även den kan läsas på distans, och är endast på 7,5 hp. Kursen kräver ingen förkunskap inom webbdesign.

Det kräver däremot kursen Responsiv webbdesign vid Högskolan Kristianstad. Där måste man tidigare ha gått kursen Internetpublicering och webbdesign för att ha tillräckliga kunskaper för att klara av denna utvecklande kurs.

När man är färdigutbildad finns det flera vägar att välja på. Två av dem är att söka anställning hos en webbyrå eller att starta ett eget företag (antingen för att arbeta som konsult åt andra eller för att ta helt egna uppdrag). Om man funderar på att starta företag, men är osäker på om man kommer att tycka om det, kan det vara bra att veta att man kan fakturera utan företag via Frilans Finans. På det sättet kan man prova på hur det känns att vara egenföretagare, utan att behöva ta steget att bilda ett företag.