Uncategorized

Webbdesign och webbutveckling för nybörjare

Att skapa en webbsida är idag enklare att göra som en nybörjare än någonsin förr. Trots det kan det upplevas som överväldigande om man aldrig tidigare skrivit en rad HTML-kod, men webbsidor fungerar i allmänhet enkelt, i vanliga fall. Att lära sig bygga en webbsida från grunden ger en mycket större kontroll över layouten och strukturen av sidan. För den som inte vill spendera alltför mycket tid i början, finns det idag ett flertal alternativ där man slipper skriva kod.

Att skapa en webbsida genom en website builder

Vill man komma igång direkt som en webbutvecklare eller webbdesigner så kan man använda sig av en s.k. website builder. Med en website builder kan man själv utforma en sida och designa den efter tycke, medan website buildern sköter några av de klurigare detaljerna i bakgrunden. Att lägga till funktioner som meddelanden via sms tjänst eller e-mail, animationer, och annat som gör en webbsida mer interaktiv går också att göra med mer avancerade website builders.

Att koda och designa en sida från grunden

Har man som mål att bygga en sida från grunden är det några färdigheter man behöver. Utvecklingsmässigt måste man lära sig HTML5, CSS, och kanske även PHP. Designmässigt så gäller det att ha ett bra grepp om Photoshop eller annan liknande programvara. Det kan ta år att nå en professionell nivå i dessa program och programspråk, men bara några veckor att komma igång. Vill man lära sig mer finns det många gratis resurser online.