Webbdesign

Webbdesign bakom kulisserna: SEO

 

Webbdesign handlar inte enbart om den visuella designen och det grafiska gränssnitt som möter besökaren när denne tittar in på din sidan. Design handlar lika mycket om det som sker bakom lykta dörrar, med andra ord allt det som handlar om sidans funktionalitet. Inom IT-världen kallar man denna typ av design för back-end, medan front-end handlar om den grafiska designen. Bakom varje knapp du trycker på och diverse dialogrutor du som besökare träffar på när du besöker en webbplats, finns funktioner. På samma sätt finns det funktionalitet som styr hur webbplatsen i fråga rankas i Google; sökmotoroptimering eller, förkortat, SEO.

Vad är då sökmotoroptimering och vad används det till? Som redan nämnts har SEO att göra med hur Google rankar en webbplats. Spelar detta någon roll? Javisst. Varje gång en potentiell kund sätter sig vid datorn och söker på ett visst ord, eller en serie ord, på Google så får denne ett visst antal sökträffar till olika webbplatser. Här vill man naturligtvis att ens egna butik ska hamna högt, ja helst på första sidan så att den blir rejält synlig.

Hur får man då sin butik att hamna högt i Googles rankning? SEO handlar som sagt om sökord. Det gäller att använda sig av rätt sökord och samtidigt se till att dessa upprepas ganska många gånger i olika sammanhang på webbplatsen. Om du exempelvis har en webbutik som säljer mobilskal, kan du använda dig av sökorden “mobilskal”, “mobilskal Samsung”, “mobilskal iPhone” och så vidare. Låt sökorden ligga med i koden för alla de sidor som din webbplats består av, så är det större chans att du lyckas bättre med rankningen. Tänk dock på att det kan ta ett tag innan du hamnar högt på listan.